image

Othello SX5

szereplők
SARDAR TAGIROVSKY
LUCA RINALDI
BÉRES MIKLÓS
LEGERSZKI KRISZTINA
ALESSIA PELLEGRINO

rendezte
PAOLO ANTONIO SIMIONI

zene
LEO KOPACIN GEMENTI

A Nyikolaj Sztavrogin vallomása, a Tristano és a Verdi Színháza után az EuAct bemutatja az Othello (Sx5) című előadást, amely a shakespeare-i dráma két legfontosabb párosa, Othello-Desdemona és Jágó-Emília között lezajló konfliktus valódi természetére és mibenlétére épül. Tulajdonképpen nem más, mint egyfajta összecsapás az ártatlanság és az irigység, a tisztaság és a frusztráció között egy személyes dráma crescendójában, amely az angol géniusznak hála a „helyrehozhatatlant ” állítja elénk. Az előadás nem követi a dráma időbeli sorrendjét, hanem folyamatos időbeli ugrásokkal bontakozik ki, spirálszerű szerkezet formájában, ezáltal új szemszögből bemutatva a shakespeare-i dráma lényegét. Az Othello-tanulmányt Leo Kopacin Gementi Verdi Othellójára épített – konvolúciós zengetőket, hangi megjelenítéseket tartalmazó -kísérleti zenéje gazdagítja.
Az 5 szereplő a Magyar-Olasz Kulturális Évad 2013 keretében megvalósult olasz-magyar színházi szemináriumok során kiválasztott legtehetségesebb színeszek közül lett kiválasztva. Az EuAct elveihez hűen a színészek saját anyanyelvükön játszanak, elősegítvén ezáltal is a magyar és az olasz nyelv zeneiségének összefonódását.

Az EuAct nevű nemzetközi és többnyelvű munkacsoport Paolo Antonio Simioni (színész, rendező) és Lena Lessing (Berlinben élő nemzetközi hírű tréner, aki dolgozott már Tarantinóval, Cate Blanchett-el, Michael Fassbenderrel is) együttműködése révén jött létre azzal a céllal, hogy előmozdítsa a többnyelvű színielőadások nemzetközi cserekapcsolatait. Mindketten SusanBatson tanítványai. A munkacsoport első bemutatójára 2011-ben került sor a Dosztojevszkij-regényen (Ördögök) alapuló “Nyikolaj Sztavrogin vallomása” című produkció színrevitelével, Simioni és Székely B. Miklós közreműködésével. Az olaszul és magyarul bemutatott előadás hatalmas sikert aratott a közönség körében, nem csekély mértékben a két nyelv muzikalitása miatt is. A projektet Simioni folytatta tovább, és a Sztaniszlavszkij módszerre épülő szemináriumainak köszönhetően három éve szinte állandó jelleggel tart cserekurzusokat Budapest és Róma között, olasz, valamint magyar színészek közös részvételével.

trailer